SXSW 2016 Interactive Festival’inden İzlenimler -1 (Konuk Yazar)
SXSW 2016 Interactive Festival’inde İlk Gün
Vivaki Türkiye olarak bu sene SXSW Interactive 2016’a katılmanın heyecanını yaşıyoruz. Festivale hızlı başladık ve tavsiyeleri dinleyerek bize tanıdık gelen konular haricinde keşif için yabancısı olduğumuz konuları da kaçırmadık. Bunlardan ilki MIT Media Lab’den Caleb Harper’ın üzerinde çalıştığı Open Agriculture – Açık Kaynak Tarım – Projesi. Bu proje ile Harper sağlıklı ve lokal yiyecek üretmenin yollarını açık kaynaklı bir ekosistem üzerinden araştırıyor. Yüzlerce yıllık tohumları bulup onları tekrar laboratuar çatısı altında büyütüyor ve tarımla uğraşanların teknolojiyi kullanarak kendi sağlıklı, katkısız, doğal ürünlerini yetiştirmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Harper, dijital dünyadaki trendleri sıralarken “hyper connected movement”, “mobile movement” gibi trendlerden sonra sıra “food movement” a geldiğini söyledi ve durumun ne kadar vahim olduğunu Amerika Birleşik Devletleri’nde bir elmanın ortalama raf ömrünün 14 ay olduğunu belirterek anlattı.
Harper aynı zamanda ünlü bir TED konuşmacısı. Future of the Farming üzerine yaptığı konuşmayı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Yoğun program içinde ilgimizi çeken diğer bir konu SXSW Eco (http://sxsweco.com) Start Up Showcase’deki yeni teknolojiler oldu. Buradaki yeni girişimler ağırlıklı olarak akıllı elektrik kullanımı, güneş enerjisinin yaygınlaşması amaçlı online araçlar ve geri dönüşüm modelleri üzerineydi. Finale kalan start up’lar Sisu Global (http://www.sisuglobalhealth.com/), WireWatt (http://wirewatt.com/), GridCure (https://gridcure.com/), YanEngines ve FullCycleBio (http://fullcyclebioplastics.com/) oldu.
Start up showcase’i düzenleyen SXSW Eco, SXSW’nin bir uzantası olarak her yıl Ekim ayında sosyal, ekonomik ve çevresel değişim için gerçekleştirilen bir konferans serisi ve son yıllarda SXSW Music, Interactive ve Film’den sonra oldukça ses getirmiş durumda.
2.GÜN
SXSW Interactive Festivali’nin 2.gününde Buzzfeed’in pazarlama ve kreatiften sorumlu başkanı Frank Cooper bir konuşma yaptı. İçerik trendlerinin giderek ideal olandan otantik içeriklere doğru kaydığını ve Buzzfeed’in başarısının da burada yattığını belirtti. Empati kurmanın geniş kitlelere ulaşmada en önemli yol olduğunu ve bu konuda bugün milyonlarca kişi tarafından takip edilen Tasty (http://www.buzzfeed.com/tasty) yemek kanalını örnek vererek anlattı. 1 dakikadan kısa, pratik ve yaratıcı yemek videolarının yer aldığı ve “food porn” trendinin önünü açan platformların başında gelen Tasty aslında kendi aralarında yaptıkları basit bir deney ile başlamış. Nasıl pratik ve lezzetli yemek yapılır üzerine araştırırlarken en sonunda aşağıdaki video gibi yüzlercesini yaratmaya başlamışlar. Bu avokadolu soğan halkaları videosu 1 günde 82 milyon kez izlenmiş.
Frank Cooper, konuşmasının sonuna doğru Buzzfeed’in yeni reklam formatı Swarm’ı duyurdu. Swarm ile reklam verenler Buzzfeed’in web, mobil platformlarında ve Buzzfeed Snapchat Discover, Vine, Youtube, Facebook, Instagram, Tumblr hesaplarında reklam verebilecekler. Bu reklam formatı “platformlar arası” olacak ve diğer Buzzfeed reklam satın almalarına göre daha yüksek bir fiyatı olacak. Bu formatı ilk test eden NBC Universal olmuş. Yeni filmleri “Sisters” için “native ad” gösterimi yapmışlar. Cooper, özellikle lansman ve geniş kitlelere ulaşmak için gerçekleştirilecek olan kampanyalarda bu formatın etkili olacağını belirtti. Buzzfeed’in asıl trafiğinin sosyal medyada olduğunu ve bunun ComScore tarafından ölçümlenemediğini, bu yeni format ile sosyal medyada reklamverenlerin içeriklerini takip edebileceklerini ekledi.
İkinci günün diğer bir önemli konuşmacısı olan Brene Brown, “kırılganlığın gücünü” anlattı. Brown, NYTimes Bestseller bir yazar ve ünlü bir TED konuşmacısı. Şu anda Houston Üniversitesi’nde çalışıyor ve kırılganlık, empati, yalnızlık üzerine araştırmalar yapıyor. Konuşması daha çok hayata dair motivasyon niteliğindeydi ve genel olarak kırılganlığın veya başarısızlığın kötü bir şey olmadığını, insanı daha da güçlendirdiğini kendi hayatından örnekler vererek anlattı.
İkinci günün en önemli konuşmacısı Barack Obama’ydı. Kendisini canlı izleyemedik çünkü yoğun talepten dolayı kura ile seçim yapıldı. Obama konuşmasında teknoloji firmalarını ülke problemlerini çözmeye davet etti. Big datadan analitiğe teknolojiyi her şekilde sivil katılımı arttırmak için kullanmaya özen göstediklerini belirtti. Ve, SXSW’de bulunma nedeninin yeni fikir, teknoloji ve yaklaşımlar ile bugünkü problemlere bir çözüm bulmak olduğunu, bu sebeple aslında festivalde bulunan herkesle çalışmak istediğini belirtti. Seçim kampanyasında teknolojiyi oldukça yoğun kullandığını ve seçilmesinde bunun çok önemli bir rolü olduğunu da ekledi.
Konuşmasının tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Detaylı bilgi için Vivaki Digital Senior Supervisor – Burcu Arıkan’a e-mail (burcu.arikan@vivakiturkey.com) veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.